Posted by: mavrodieva | май 22, 2008

Христоматия по парламентарна реторика

Христоматия по парламентарна реторика
Съставител: проф. д-р Росица Йорданова,
Юридически факултет на ВСУ „Черноризец Храбър”
Варна, 2008

В Христоматията по парламентарна реторика са включени избрани парламентарни речи, преведени и подготвени за печат от студенти по специалност „Право”, а съставител и автор на предисловието е проф. д-р Росица Йорданова.
Интересуващите се от парламентарна реторика могат да прочетат и ползват като източник за политологически, реторични, лингвистични и други изследвания речи, слова, текстове от дебати от законодателните органи на Великобритания, Белгия, България, Германия, Гърция, Ирландия, Норвегия, Румъния, Франция, Финландия, Чехия. Достояние на читателя са и речи от Европейския парламент и такива, произнесени в Конгреса на САЩ и в парламента на Русия. Например, реч на президента Роналд Рейгън при встъпването му в длъжност, реч на Путин в Държавната дума, реч на Тони Блеър, речи на български депутати и др.

Преди представянето на речите и дебатите, ясно обособени по държави и институции, е дадена кратка информация за парламентите на всяка държава, която задава елементи от реторичната комуникативна ситуация.

Актуално и полезно четиво, в изтотвянето на което са взели участие преподаватели и студенти, една добра академична практика.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: