Posted by: mavrodieva | септември 28, 2008

Ораторът Обама

Президентска реторика

Обама оценен като въздействащ оратор

 

Нов модел на политическо говорене показа по време на първия кандидатпрезидентски дебат, проведен на 26 септември 2008, Барак Обама. Джон Маккейн се опитваше да демонстрира увереност, овладяност, да представя факти, на някои места се чуваха иронични оценка към опонента. Обама вероятно  няма харизмата на Мартин Лутър Кинг, но той е сенатор, политик от 21 век, високообразован, който не допуска нито прекалени емоции, нито отблъскваща хладина. Безспорно е, че има свой стил на говорене от трибуна, в телевизионно студио, на срещи с избиратели и по време на дебати. Рафинираността се забелязва, умението да задържа вниманието, да привлича зрителите да го слушат и гледат, се открояват. Пълен самоконтрол на поведението през цялото време на дебатите показа Барак Обама: от думите до неезиковите средства (поза, мимики, жестове, интонация). Речта му вървеше гладко, дори когато темите бяха от особена сложност и изискваха прецизност, например за отношенията Русия – Грузия, за политиката на САЩ спрямо Ирак, за петродоларите, за кризата. Жизнеността на Барак Обама е видна, но и интелектът и бързата мисъл също са очевидни.

Да, дебатът от 26 септември е усъвършенстван и актуализиран вариант на първия телевизионен кандидатпрезидентски дебат в новата история от 1960 година между Кенеди и Никсън, наричан понякога Great Debate. Видяхме традиционно компетентен водещ (модератор), а студиото бе модерно.

Вероятно този дебат ще влезе в историята на САЩ, както и други като него, представени в сайта http://www.debates.org/, където може да се открие информация за дебатите от Линкълн до днес.

Резултати от допитвания в сайтове и блогове веднага след дебата, показват, че американските зрители, граждани и гласоподаватели оценяват ораторското майсторство на Омаба, дават тълкувания, че дебатът ще повлияе и върху резултатите от избори:

 

http://www.theatlantic.com/doc/200809/fallowsdebates

http://marcambinder.theatlantic.com/archives/2008/09/cbs_news_knowledge_network_und.php

http://www.youtube.com/watch?v=M0YmYPMI1w&feature=related

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: