Posted by: mavrodieva | февруари 21, 2009

За бизнескомуникацията – четивно, компетентно и полезно

siph21 За бизнескомуникацията –

четивно

компетентно и

полезно

или

за книгата на Соня Алексиева

„Бизнескомуникация”

Бизнес комуникация. Това е заглавието на книгата, написана от Соня Алексиева и публикувана от издателството на Нов български университет (НБУ). Това е едно от заглавията на българския пазар, които предизвикват интереса както на специалисти, така и на студенти; както на практици, така и на преподаватели. Жанрът може да се определи и като учебник, тъй като е структуриран по теми, които се изучават в програмата от студентите, а освен това накрая на всека от десетте теми има въпросник за самоконтрол или самооценка. Накрая авторът е поместила и примерни тестове, което е нов и модерен подход, който позволява на студентите да се запознаят предварително с формата на изпита.

Темите в книгата са структурирани, като  е използван подход от глобалното към конкретното, като е акцентирано на важни теми, а не е търсен подходът за максимално обхватно, но телеграфно представяне на теми, а това е едно от предимствата на книгата. Направен е успешен опит да се представи бизнескомуникацията в съвременните й измерия и съотнесена към глобaлното общеcтво.

Връзката фирмена култура – етика не е отмината от автора, което представя многоаспектно проблематиката, а не елементарно като в рецептурник. Отделено е внимание на въвеждане на терминологията от тази научна област, представен е процесът на общуване.

Интересни са главите, в които са представени писмената и устната бизнес комуникация.

Акцентирано е и на комуникацията и новите технологии, в това число и на етикета в мрежата (нетикет).

Соня Алексиева не е пропуснала и един широко представен аспект от деловото общуване, а именно – езика на тялото или т. нар. невербална комуникация.

Друга добре представена на книжния пазар у нас тема – преговорите – също е предвавено инстригуващо в книгата, като в книгата те са представени компактно и интересно.

Стилът е четивен, като същевременно знанията са представени систематизирано. За автора може да се каже, че съчетава много добри теоретични познания, преподавателски опит и сериозна практика като консултант в областта на връзките с обществеността, но тук показва и умения да представя актуална информация в систематизирана форма в областта на деловото общуване.

Соня Алексиева е доцент, преподавател е в департамент „Икономика и бизнес администрация“ на НБУ и в Международното висше бизнес училище в Ботевград; съвместява редица дейности, като едни от тях са претсаташе а Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) от 1995 г. и член на Управителния съвет на БХРА.


Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: