Posted by: mavrodieva | април 16, 2009

Отбелязването на 130 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Отбелязването на 130 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

тържествено, реторично и без излишна патетика

Тържествено заседание на Народното събрание по случай 130 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция се проведе днес, 16 април 2009. Откриването му освен задължителни и традиционни думи на председателя Георги Пирински, включи и участие на детски хор. По време на заседанието се съчетаха традиция и нови моменти: обръщение на българските парламентаристи, изказване на председателя на 40-то Народно събрание Георги Пирински, видеопослание от името на Европейския парламент, реч на премиера Станишев и др.

Обръщението на народните представители от 40-то Народно събрание, бе прочетено и след това гласувано единодушно от присъстващите в залата. Един от важните моменти в него е, че „Обществото ни днес отново е изправено пред предизвикателството да утвърждава демократичните конституционни норми на политически и обществен живот, които не могат да останат мъртва буква, а следва да бъдат категорични гаранции за правата на гражданите и интересите на държавата.”

Излъчено директно по БНТ1, заседанието представи няколко нови момента, които могат и да станат и елементи от добрите традиции:

Първият нов момент е включването на Детския радиохор на БНР, който в началото на заседанието изпълни пред всички присъстващи в пленарна зала последователно химните на Република България и на Европа.

Вторият нов и положителен момент от заседанието, е че представители на младите българи присъстваха сега в залата като зрители, а вероятно някои от тях ще бъдат достойни законотворци в бъдеще. Без умиление, а с отчитане на нещо прагматично, полезно и добро, присъствието на ученици от училища, носещи имената на възрожденци и бащи-учредители – ОУ „Антим І” – София, СОУ „Любен Каравелов” – Копривщица, СОУ „П. Р. Славейков” – Трявна, е безспорно полезно начинание.

Присъстващите публики в залата освен народните представители, включваха и представители на различни институции, групи и общности от българското общество. На тържественото заседание бяха президентът и вицепрезидентът на Република България, съответно Георги Първанов и Ангел Марин, министри; висши магистрати, омбудсманът Гиньо Ганев, представители на Българската православна църква и на други вероизповедания в България; дипломати, представители на държавни институции, на местното самоуправление, на академичните среди, на граждански организации, както и редактори на медии. Председателят на парламента Георги Пирински в началото при откриването по протокол не пропусна нито една от важните групи, в това число и учениците от споменатите училища.

Третият нов момент е видеопосланието на Ханс-Герт Пьотеринг, който от името на Европейския парламент поздрави Народното събрание по повод юбилея. Протоколно той изрази радостта от името на всички граждани на ЕС за членството на България в европейското семейство. Видеопосланието, излъчено и по телевизията, е относително нов тип реторика, при която директна публика и телевизионните зрители могат да видят и чуят словата на неприсъстващи директно в залата оратори.

При комбиниране на комуникационни канали и отчитайки предимствата на техниката, нарастват възможностите за превръщането ако не в традиции, то поне в добри практики такъв тип дейности.

Народното събрание <a title="130 years Bulgarian paliament" href=".“><http://www.parliament.bg/bg/news/ID/1759&gt;.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: