Posted by: mavrodieva | октомври 31, 2009

Основи на реториката

vania18oct50001„Основи на реториката” е монография, издадена от издателството на СУ „Св. Климент Охридски”, а авторът е професор дфн Донка Александрова. Ако се търси покритие между заглавие и съдържание, то в случая основателно може да се каже, че това е постигнато в максимална степен.

Действително става въпрос за основи на една древна наука, която и днес има своите съвременни проявления. Читателят може да намери информация за реториката в една логична структура, която по глави представя съответно предмета и основни категории на тази наука.

В първа глава се правят се обосновани диференцирания между общуване  и реторическо общуване, между реторика и омилетика; въвеждат се базови понятия като ораторско изкуство и реторическа аудитория.

Втората, най-обемна глава, е посветена на историята на тази наука, като се започне от възникването й, от фундаменталните постановки на Аристотел , преминава се през Античността, Средновековието и се стига до  съвременността. Авторът прецизно е въвела данни за учените, които са представяли свои позиции във връзка с реториката, от известния Петър Рамус до непознатия за мене досега Ричард Уотли.

Третата глава е ориентирана към една интересна област, каквато е ораторският стил, като тук солидната филологическа и реторическа подготовка на проф. Александрова е в основата на представяне на различията между устна и писмена реч, на стиловете на политическото говорене и др.

Прагматичната ориентация на науката и изучаването й в университетите предполага и дейности, сред които реторически анализ, а именно той е представен чрез базови теоретични постановки в четвърта глава. Не са отминати и Жак Сегела, наречен „създателят” на президентите”, Кенет Бърк и двама автори като Хърбърт А. Уйчелнз, определен като теоретик на съвременната реторическа критика и Алфред Корзибски, представен чрез критиката му за „език – реалност”.

Монографията на проф. Александрова попълва една празнота в съвременното българско реторично познание.

Advertisements

Responses

  1. не мога да я открия тази книга, а ми трябва спешно…

    • Да, има я в книжарниците в Софийския университет ил се обълнете към автора.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: