Posted by: mavrodieva | юли 15, 2010

Дистанционното обучение, интерактивни методи и обучение на възрастни

Дистанционно обучение. За него се говори много, оценките са от отрицание през възхвала до трезво осмисляне на предимствата му. Педагози, образователни мениджъри, специалисти по комуникация се опитват да го проучат и оптимизират при въвеждането му и да адаптират добри практики.

С висока честота се използва и терминът интерактивно обучение, отчитат се предимствата при използването, прилагнето и включването му в различни степени на обучение.

През последните десетилетия се говори и за обучение на възрастни, за спецификите при представяне на информация на тези групи, за начините на усвояване на знания и формиране на умения.

Опитът и ангажираността по тези и други теми  на доц. д-р Янка Тоцева, преподавател в Шуменския университет, са представени в книгата й „Интерактивно обучение на възрастни„, в съавторство със Стефка Динчийска.

Блоговете на Янка Тоцева са място, където могат да се прочетат и намерят интересни и нови неща.

http://ytotseva.blogspot.com/

Доцент Тоцева в помощ на студентите – http://rabotatanatotseva.blogspot.com/

http://topbloglog.com/blogs/ytotseva.blogspot.com

Advertisements

Responses

  1. В чужбина вече на много места се въвежда, аз лично уча за изпита САТ от един техен онлайн курс и съм доволен 🙂 Един приятел, който учи в чужбина си държи изпитите за университета от тях 🙂 Абе модерна работа :Д

    • Радвам се, че млади хора приемат новите методи и подходи за обучение по такъв начин. Аз също ги приемам, намирам, че те трябва да навлязат в академичното обучение на студентите и в СУ. За това обаче е нужна промяна в мисленето на част от преподавателите и в начините на подготовка на материалите. Имах такава възможност да преподавам чрез Мудъл на докторанти от Факултета по педагогика на Софийския университет и видях ползите. Така е и в НБУ, в МВБУ – Ботевград. Възможни са и изцяло дистанционни обучения, както и смесени варианти.

    • Благодаря за оценката, така е, приемам.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: