Posted by: mavrodieva | юли 20, 2010

Блогове за реторика и аргументация

Без да съм привърженик на виртуалното номадство, в стремежа си да намеря информация по реторика в глобалната мрежа, открих интересен блог. В този академичен блог, наречен The BLOGORA, създаден и поддържан от Rhetorical Society of America, може да се открият добре систематизирани ресурси. Да се видят нови термини.

The BLOGORA. Вероятно това е нова дума, създадена от Агора и blog.  Агора е онова централно място в гръцките полиси, площад, където са се произнасяли речи  провеждали са се дискусии. Т.е. това е място, свързвано повече от 25 века с ораторското изкуство и с функциите му да подпомага обсъжданията и вземането на решения, рефлектиращи върху политиката и управлението на полисите. Това е видно и от визуалните елементи в блога, създаващи асоциации с ораторството в Древна Гърция, но и с новите му проекции в 21 век. За блога – какво е то? Съвсем накратко – знае се, че е съкращение от weblog, възникнал като особен вид дневник, в който в хронологичен ред се публикуват материали: текстове, снимки, клипове; споделят се мнения и позиции, представя се полезна информация и т.н. Блоговете се развиват и според някои специалисти се възприемат и като социална медия и като неизменна част от Web 2.0.

http://rsa.cwrl.utexas.edu/

Academic Bloggers:

Adria Battaglia

Jim Brawn

David Beard

Jim Aune

Diane Davis

Rosa Eberly

Cynthia Hynes


Следвайки някои от принципите за писане в социалните медии, блогърите са дали и информация за аргументацията. Така на принципите на споделянето на информация и на създаване на връзки – линкове към други източници в мрежата, може да бъде открита и информация за аргументацията.

http://argumentics.blogspot.com/2010/07/pragma-dialectical-objections-to.html

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: