Posted by: mavrodieva | август 6, 2010

Медиите в България – между идентичността, кооперирането и рекламата

Медийният пазар в България се развива, правят се опити да се запазват и разширяват пазарните ниши, да се достига до по-големи таргети – радиослушатели, телевизионни зрители, посетители на мрежата. Поради тези, а вероятно и поради други мотиви, причини и решения на мениджмънта на отделни медии се създават нови варианти на медии. Вече няколко дни Канал 1 на БНТ в сутрешния блок „Денят започва” дава възможност в рамките на един част гласовете на програма „Хоризонт” на БНТ да бъдат излъчвани в ефир, т.е. едновременно се слуша и гледа това предаване. Радио студиото става място, от което се излъчва и по телевизията.  Вероятно се смята, че така двете национални медии – БНР и БНТ – ще бъдат по-конкурентни.

Освен това БНР има и т. нар. интернет излъчване, което разширява възможностите да се слуша; представена е карта на ефирното покритие, дадени са честоти за улеснение на слушателите.

Същевременно утвърдени медии в силно конкурентния и диверсифициран медиен пазар търсят възможности да бъдат интересни, интригуващи, провокативни. Вестник „Дневник” представя кратък преглед на печата при осмисленост колко е важно читателят и посетителят на мрежата постоянно да се информира за ставащото, а не да чака сутрешния вестник. Така в кратки видеоклипчета могат да видят и чуят новините в рамките на 1 минута на Канал 1.

Въобще нагласите за четене на вестник с чаша кафе за много от динамично живеещите хора вече не ежедневие и навик. Получаването на информация при наличие на интернет, мобилни телефони, абонаменти за емисии, блогове, сайтове, портали и RSS създават не само възможности за постоянно информиране при систематизиране на информацията; те променят и нагласите и навиците са четене и получаване на информация.

Ето защо при запазване на спецификата си на отделни медии, повечето от тях вече се ориентират и към максимално използване на възможностите на интернет и на другите медии при отчитане на променените нагласи на зрители, слушатели, читатели и посетители на глобалната мрежа.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: