Posted by: mavrodieva | август 6, 2010

Науката реторика в български академични сайтове и блогове

Реториката като наука и учебна дисциплина е представена в българското образование отдавна. Особен интерес е проявяван към историята на красноречието и реториката, към връзките обществено-политическо устройство – ораторство, към родовете и видовете ораторство, към неезиковите средства за въздействие. През последните години се наблюдава и представяне на знания във виртуална среда. Някои от книгите вече са издавани и паралелно с това те са публикувани в сайтове и блогове. По такъв начин достъпът до знанието се разширява. Учените и изследвателите от различни области са решили да направят достояние това знание именно чрез уеббазирана информация.

Така например изследователят в областта на гръцката култура, литература и история професор Богдан Богданов на сайта си е публикувал много от вече издадените книги, една от които е „История на старогърцката култура”, в която има страници, посветени на реториката и красноречието.

Янко Янков, юрист, преподавател, депутат в Седмото велико народно събрание, в блога си представя книгата „Политически и правни учения. Европа. Древна Гърция”, том втори. В нея има информация и за красноречието.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: