Публикувано от: mavrodieva | август 6, 2010

Тържествено красноречие на … сватби

Ораторското изкуство като практика съществува повече от 25 века, като то е оценявано като съществен фактор при формиране на мнения и вземане на решения на различни форуми – в политика, бизнеса, дипломацията.

Тържественото красноречие е едно от основните, които са дефинирани и от науката реторика. Изхождайки от произхода на термина, той е от гръцки и е наречено епидейктическо.

Красноречието има своите проявления и по време на тържества, организирани от семействата; то е част от обичаи, традиции и ритуали, които са част от бита на хората през вековете. Такава и и сватбата. Като вече утвърдена традиция кумът произнася реч, слово, тост, поздравление. Необходимостта от това как да подготви това кратко слово, така че да е вълнуващо или поне да не е провал, предполага и даване на съвети. Априори се приема, че това следва да бъде направено от специалисти по реторика, по публично говорене. През последните десетилетия при утвърждаването на връзките с обществеността като практика и теория и в частност организирането на събития като отделни дейности, управление или бизнес, се наблюдава и ориентиране към това да се дават съвети и относно речи по време на сватби. Това не е изключение и за българското виртуално пространство. Ето и три сайта, в които могат да бъдат прочетени съвети и текстове на образци на такива речи.

Красноречието има своите проявления и по време на тържества, организирани от семействата; то е част от обичаи, традиции и ритуали, които са част от бита на хората през вековете. Такава и и сватбата.

http://www.svatben.biz/svatbeni-saveti/rech-na-kuma/

http://bgwedding.com/index.php?page=s_13


Вашият коментар

Категории