Posted by: mavrodieva | април 15, 2011

Три нови части на „Христоматия по парламентарна реторика”

Проф. д-р Росица Йорданова като съставител и студенти юристи са подготвили три нови части на „Христоматия по парламентарна реторика”. Тя е издание на Юридическия факултет на ВСУ „Черноризец Храбър”. Първа част е нещо ново и интересно, в нея са включени селектирани парламентарни дебати от европейски страни. Тази част е реторичен парламентарен калейдоскоп, но същевременно има систематизирано представяне по отделни теми, например газовата криза. В тази трета част може да се прочетат изказвания на оратори от различни парламенти, за мене интересен е дебатът в Бундестага за опаковането му от Кристо, например.

Втората и третата част съдържат избрани дебати от българския парламент за периода от 1999 до 2009 година.

Тези три книги са продължение на „Христоматията по парламентарна реторика”, която е издадена през 2007 г. от ВТУ, отново под редакцията на професор Росица Йорданова.

Интересно е да се види, че тези сборниците са резултат от академична дейност на студентите от Юридически факултет на ВСУ.  Става въпрос вече не за добра практика, а за традиции студенти да работят по научни проекти и в екипи. Терминологията е използвана точно. Преводите от съответните езици на дебатите също са много добри.

Христоматията ще бъде в помощ на студенти, тя е интересна  и за политици, парламентаристи, журналисти, филолози и граждани.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: