Posted by: mavrodieva | ноември 26, 2012

Големите имена на български учени Мирослав Янакиев, Никола Георгиев, Радосвет Коларов

В новата конферентна зала в Ректората в Софийския университет в продължение на 3 дни – 28, 29 и 30 ноември 2012 година, се провежда научно събитие, а темата е назована интересно и провокативно:

Изплъзващият се предмет на литературознанието. Невидимата школа: Мирослав Янакиев, Никола Георгиев, Радосвет Коларов„.

Организатори на конференцията са Институтът за литература при БАН и по-точно Направление по Теория на литературата, Катедрата по Теория и история на литературата в СУ „Св. Климент Охридски” и Културният център към СУ „Св. Климент Охридски”.

Това е национална научна конференция и в нея участват известни български учени.

http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=15910&sid=5

Тази информация ме върна назад във времето на моето студентство и в аспирантстването, в докторантските ми години през последните две десетилетия на миналия век. Да слушаш лекции на проф. Мирослав Янакиев беше не просто седене и слушане, а възприемане на нова информация, на споделяне на идеи, на стимулиране на откривателството, на провокиране на изследователския интерес в нови области – от модерната стилистиката до компютърните технологии, количествените методи, проектната дейност в науката – все нови неща тогава. Мащабите на познанието на проф. Янакиев и готовността да подкрепя тези, които имат данни, интерес и качества са само едни от нещата, които го правеха различен.
Проф. Никола Георгиев като лектор по теория на литературата във ФКНФ говореше пред пълна аудитория, в която студенти от други факултети и от различни специалности присъстваха, за да чуят нови неща да утвърдени учени, а информацията се представяше по невероятен начин – с кипеж на духа и ангажираност в проблематиката. Той заинтригуваше всички с огромната си ерудиция и с гражданската си позиция, като интелектуалец и сега остава огромен като духовен ръст.
Четяхме и публикациите на Радосвет Коларов, като нещо ново за филолозите.

Едно такова събитие като тази научна конференция показва, че в България има утвърдени учени и изследователи, те са известни с техните постижения. И освен тиха публичност, която е съчетана с почтеност, тези учени има имат последователи. Освен приемственост проличава и развитие. А и нещо важно – те имат свои школи, макар и невидими, но осезаеми и функциониращи през техните ученици, студенти, последватели.

Иванка Мавродиева

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: