Публикувано от: mavrodieva | декември 7, 2022

„Спиралата на споделянето“ – новата книга на доц. Симеон Василев

„Спиралата на споделянето“ или как се измени „спиралата на мълчанието“ разглежда в новата си книга доц. Симеон Василев 

Формулата на информационното уравнение с основни променливи  – алгоритми и социални мрежи са в основата на хипотезата за „спиралата на споделянето“, която  доц.  Симеон Василев  предлага в новата си книга „В спиралата на споделянето. Медийното съдържание и социалните мрежи“ на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“. Доц. Василев коментира, че хипотезата е провокирана от една  по-стара теория за „спиралата на мълчанието“ на германския учен Елизабет Ноел-Нойман.

Всъщност тук предлагам една хипотеза за спиралата на споделянето в чиито център са социалните мрежи, каза той и уточни, че  традиционните медии, на базата на които е създадена теорията за „спиралата на мълчанието“, отдавна нямат изключителната власт да формират общественото мнение. Тяхната сила, ако не е абсолютно отнета, то е твърде отслабена от социалните мрежи, добави доц. Василев.

Книгата поставя редица изследователски въпроси,  сред които  до къде и как социалните мрежи допринасят за структурната промяна на публичната сфера, водят ли до монополизиране на обществените дебати, става ли дума за контрол върху общественото мнение и под какви форми. Това са много важни въпроси и аз се надявам поне частица от тези отговори да съм намерил в тази книга, коментира авторът. 

Книгата „В спиралата на споделянето. Медийното съдържание и социалните мрежи“ на доц. Симеон Василев ще бъде представена на 15 декември, от 17:00 часа,  в аула „Магна“  на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК),  на ул. „Московска“ № 49. 

Доц. Симеон Василев е доктор по „Международна комуникация – Журналистика“. Специализира в университета „Мартин Лутер“, Германия и в университета в Кардиф, Уелс. Дисертацията му е на тема „Лидерство в глобална медийна среда“. Защитава доцентура във ФЖМК с дисертационен труд на тема „Медийно съдържание и външнополитически процес“.

Д-р Десислава Антова – Институт по реторика и комуникации

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: